We voeren allemaal weleens een gesprek waarvan we merken dat het lastig verloopt. Vaak komt dit door emoties waar we mee geconfronteerd worden ; we worden geïrriteerd, voelen ons gekwetst, voelen dat het een kant op gaat die we niet willen. Wat kan je doen om te bereiken dat het gesprek zo’n groot mogelijke kans van slagen heeft?
Bepaal je doel
Bereid je voor. Als je niet weet wat je met het gesprek wilt bereiken, dan weet je ook niet of het gesprek de goede kant op gaat of niet en of je moet bijsturen.
Ken jezelf
Weet wat je valkuil is in bepaalde situaties of met bepaalde personen en neem dit mee in je (mentale) voorbereiding. Zet paaltjes om je valkuil.
Luister
Ik houd van de uitspraken van Loesje. Deze vind ik ook treffend. Krijg jij ook een beeld bij zo’n gesprek? Bereiken we elkaar met argumenten en tegenargumenten?
Maar draai het eens om. Luister naar de ander en probeer de ander te begrijpen, vanuit interesse en met het oog op het doel dat je bepaald hebt. Als de ander zich gehoord voelt, zal de ander ook meer open staan voor jouw verhaal (hierover schrijft ook S. Covey in Zeven eigenschappen van effectief leiderschap)
Vul niet in voor een ander
Op mijn werk ligt een quote uit een scheurkalender onder mijn beeldscherm : “Als je je iets afvraagt, vraag het dan gewoon”.
Wees niet bang
Laat je niet weerhouden door de mogelijke reactie van de ander. Je komt niet tot de kern als je uit eigen ongemak niet praat over waar het eigenlijk om gaat. Ga het gesprek en het contact aan, van mens tot mens.
