Kernkwadranten – traject

Kwaliteitskaarten zijn een goede manier om aan de slag te gaan met jouw kwaliteiten en uitdagingen. Ze helpen om in beeld te krijgen waarom je gedrag soms verandert in aanwezigheid van anderen.

Stel : je gaat op vakantie met een paar vrienden naar Frankrijk om te wandelen. Eén van de vrienden is iemand die wel graag op avontuur gaat. Het liefst zou hij gaan hiken en slapen in een tentje in de buitenlucht. Jij bent van wandelen over de nog wel gebaande paden en wilt ’s avonds overnachten in een hutje.

Hoe meer de vriend aandringt op een spannender wandeling en wildkamperen, hoe meer jij zult tegenstribbelen. Jouw kwaliteit (voorzichtigheid) wordt op de proef gesteld. Je vindt wandelen leuk en op deze manier al spannend genoeg. Hoe risicovoller de ideeën van de vriend worden, hoe meer jij elk risico in deze vakantie wilt mijden.

Zo stap je allebei in de valkuil van je eigen kwaliteit. Je voorzichtigheid slaat door naar risicomijdend gedrag en de avontuurlijke vriend wordt steeds roekelozer met zijn plannen nu jij op de rem gaat staan. Zo wordt het nog lastig om er een fijne vakantie van te maken met elkaar…

Tenzij jullie beiden je realiseren dat je uit je valkuil moet stappen. Risico’s mijden en roekeloze dingen roepen – dat helpt jullie niet verder. Maar wel door te kijken naar hoe je je valkuil kunt ombuigen naar het positief tegenovergestelde. Jij probeert je voorzichtigheid aan te vullen met meer te durven (je uitdaging! die bestaat altijd naast je kwaliteit!) en de vriend probeert zijn avontuurlijkheid compleet te maken met behoedzaamheid.

Wat niet de bedoeling is, is dat je jezelf gaat verloochenen en je avontuurlijke of voorzichtige inslag gaat ontkennen of onderdrukken. Het gaat erom dat je leert om vanuit je kwaliteit niet gelijk in je valkuil te stappen maar dat je je uitdaging ontwikkelt tot een kwaliteit die steeds bereikbaarder voor je wordt. Dan ben je voorzichtig en leer je durven. Of je bent avontuurlijk, op een behoedzame manier. Als je op die manier kijkt naar je kwaliteiten en valkuilen dan ontstaan er in je handelen nieuwe mogelijkheden. Dan worden sommige ‘anderen’ en hun gedrag ineens beter te hanteren en begrijp je de ander ook beter, zoals je avontuurlijke vrienden, besluitvaardige collega’s, je zelfstandige puberdochter en je behulpzame buurvrouw.

Wil je aan het werk met de kernkwadranten? Dat kan in een kort traject van drie gesprekken staan we stil bij jou, de aanleiding voor je vraag, het model van de kernkwadranten, je gaat enkelen invullen en we gaan oefenen.

Laat een berichtje achter als je interesse hebt, dan neem ik contact met je op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.